top of page

Vídeo explicatiu de com es fan actualment els Fullats del Freixe a la zona de la Vall de Benasque.

Encara que totes les eines no son les mateixes, la técnica i les operacions son gaire bé iguals a las que empraven els nostres avantpassats per a fer el farcells que servien d'aliment als animals.

El mes de Setembre es la època més propicia per a fer els fullats ja que la fulla encara està verda i a la vegada madura (ben feta), just abans de que comenci el fred i la caiguda de la mateixa.

 

Normalment es tallaven les branquetes del any o de 2 anys, les quals eren més tendres i estaven plenes de fulles, les grosses es deixaven per a llenya i d'altres no es tallaven per tal de tenir producció per al següent any.

Amb una destral ben esmolada s'anaven tallant les branques, s'amuntegaven totes juntes i en la mateixa direcció per a després anar fent farcells que es lligaven amb cordes, sovint aquestes eren fetes amb la mateixa escorça del freixe, s'arrancava a tires i amb es feien els lligats. Una vegada fets els farcells, es deixaven assecar al sol durant uns dies i després s’emmagatzemaven fins que arribaven els mesos de Gener i Febrer, els mes escassos de farratge, a les hores es quan es donaven a les vaques, ovelles, cabres, conills, i d'altres animals que hi hagués a les bordes.

   VIDEO  

bottom of page